Smart Energy 2 Market.

– et projekt der skal udvikle systemløsninger indenfor energiområdet.

Danmark har et stort potentiale for at eksportere systemløsninger, men der er mange udfordringer forbundet med at udvikle systemløsninger. Det er netop her projektet ”Smart Energy to market” har sit fokus.

Projektet ”Smart Energy to market” ønsker at skabe vækst og øget eksport blandt energiteknologi-virksomheder ved at udvikle systemløsninger i tæt dialog med kunderne – energiforbrugende virksomheder.

Vi har et mål om at udvikle syv systemløsninger i alt – systemløsninger der efterfølgende gerne skulle eksporteres, så vi får skabt omsætning og jobs hos grønne teknologivirksomheder. Udlandet ønsker systemløsninger og ikke enkeltteknologier.

Vi vil hos den enkelte kunde tage udgangspunkt i:

– Behovet for reduktion af energiforbruget – enten i produktionen eller i bygningsmassen

– Økonomiske forudsætninger

 • Investeringsniveau
 • Tilbagebetalingstid
 • Evt. VE til proces midler
 • Integration i forhold til virksomheden og øvrige systemer
 • Sikkerhed
 • Logistik
 • Vedligeholdelse, opfølgning mv.

Når kundens behov og ønsker er klarlagt, udvikles systemløsninger, der kan leve op til de potentielle kunders ønsker og behov.

Teknologileverandørerne, der skal gå sammen om at udvikle systemløsninger, vil få hjælp af et team af ressourcepersoner, der kan spare teknologileverandørerne med alt fra at skabe tillid til hinanden, spørgsmål om teknologier, forretningsmodeller jura mv.

Resultaterne beskrives og bliver tilgængelige på Green Tech Centers hjemmeside for at sikre udbredelse. Teknologileverandørerne er centrum for projektet, og vi regner med, at der kommer til at deltage 35 teknologileverandører.

Vi forventer, at effekten bliver:

 • 35 nye innovative virksomheder
 • En omsætning på 17,5 mio. kr. i projektperioden og 120 mio. kr. fem år efter projektet er afsluttet
 • En anslået øget eksport på 10,5 mio. kr. i projektperioden og 80 mio. kr. efter fem år efter projektet er afsluttet
 • 20 nye jobs i projektperioden og 80 fem år efter projektet er afsluttet

Udfordringen er, at implementeringen af nye, innovative energispareløsninger til storkunder som produktionsfabrikker, kølehuse, detailhandlere, kontorhuse mv. er komplekse, og vi ser derfor alt for få implementeringer i Danmark og udlandet i forhold til potentialet. Der er flere årsager til dette, som projektet vil tage hånd om:

En kundeløsning indebærer oftest en kombination af flere teknologier/produkter for at løse udfordringen for kunden. Dette skal beskrives, hvilket den enkelte teknologileverandør sjældent har viden til eller ikke ønsker at investere tid i. Specielt nye innovative teknologier/produkter er særligt udsat.

Forudsætningerne, for at kunden kan vurdere investeringen, kræver flere ting, som ikke findes i dag, men som projektet vil dokumentere: En ”garanti” for at effekttallene og investeringsniveauet kan holde, så pay-back på investeringen holder, en samlet garanti-/serviceaftale for efterfølgende drift/service af systemløsningen og en finansiering af investeringen på fornuftige vilkår for kunden.

Green Tech Center har sammen med CLEAN, Erhvervsakademiet Lillebælt, VIA University College, EWII, Convia og IDEA Entrepreneurship Centre fået midler af Den Europæiske Regionalfond og Region Syddanmark til at udvikle systemløsninger indenfor energiområdet. Budgettet er på 11,6 mio. kr. og kører fra efteråret 2015 til sommeren 2019.

Vil du høre mere, så kontakt

Morten Kjeldgaard

COO, Innovation Hub SUSTAIN

mkj@baggersorensen.com

+45 4020 7676