Danmarks mest ambitiøse partnerskab om sundhedsinnovation lanceret i Vejle

Ældreministeren, Formanden for Innovations- & Digitaliseringsudvalget i region Syddanmark, vores to lokale politikere Christoffer Melson og Birgitte Vind, Sygehus Lillebælt direktionen samt flere virksomhedsejere var i paneldebat under kyndig ledelse af Mia Wagner. Her blev det drøftet, at erfaringerne med OPI-samarbejder er svære, men alle gav hinanden hånden på, at nu skal vi vise resten af Danmark, at sundhedsinnovation i verdensklasse starter i Vejle.

I dag var over 100 gæster samlet for at markere starten på et ambitiøst og unikt samarbejde mellem sygehussektoren og det private. Det fandt sted i QUANTUM i AI Innovation House i DANDY Business Park, hvor projektet blev præsenteret og officielt skudt i gang – først med en række oplæg og afslutningsvis med en munter paneldebat rundt om temaet ”Sammen om fremtidens sundhedsinnovation”.

Projektet er Danmarks måske mest ambitiøse offentlige/private samarbejde mellem Sygehus Lillebælt og DANDY Business Park, hvor ambitionen er at sikre mindst 25 nye sundhedssamarbejder/-produkter/-services allerede i 2024 til gavn for patienter, sundhedsvæsen og virksomheder.

Administrerende direktør ved Sygehus Lillebælt Christian Sauvr og Jørgen Andersen, direktør i DANDY Business Park bød velkommen og kunne med glæde fortælle, at projektet har været længe undervejs.

Den første taler på podiet var Anja Lund, Formand for Innovations- & Digitaliseringsudvalget i Region Syddanmark. Anja talte om, hvordan vi må stå sammen om at finde de innovative løsninger i nye frugtbare fællesskaber. Lade faggrupper på tværs af fx teknologi, omsorg, data og medicin samarbejde om løsninger på fremtidens mange udfordringer. Og forhåbentlig er dette partnerskab i Vejle blot et af mange flere.

Ældreminister Mette Kierkgaard gav sit og Regeringens bud på, hvilke udfordringer vi som samfund har med en voksende ældre befolkning. Vi lever længere, stiller større og/eller andre krav og arbejdskraften mangler – så ér vi nødt til at gentænke måden, vi driver sundhedsvæsen på. Som stor fan af offentlig/privat samarbejde, ser hun store muligheder, når der som her, er lagt op til test og prøvehandlinger i et rigtigt sygehus. Det skal udbredes endnu mere. Og implementering og skalering skal understøttes.

Mia Wagner indtog herefter scenen, hvor hun satte spot på iværksætteri, kønsdiversitet og det faktum, at iværksættervirksomheder helst undgår sundhedssektoren. Det er svært at komme ind, og hvis man vil ind, skal det være med en plug-and-play løsning. Derfor er det fantastisk, at det nye initiativ i Vejle lægger op til, at der skabes løsninger i fællesskab i tillid og med transparens. Derfor er et testmiljø altafgørende. Næste udfordring er, om vi kan etablere blivende virksomheder på baggrund af idéerne. I Danmark er en virksomheds levetid i gennemsnit kun tre år. Det har vi alle et ansvar for at ændre.

Christian Sauvr, administrerende direktør ved Sygehus Lillebælt har sammen med sine kolleger kun ét for øje – at sætte patienten først. Det er ikke helt så enkelt, som det lyder. Heldigvis er der meget at være stolt af. Vi er blevet bedre til at behandle alvorlige sygdomme og mange flere overlever. Men selvom 6 ud af 7 patienter er tilfredse, kræver fremtiden noget andet og mere som kun lykkes, hvis sundhedssektoren får mange flere samarbejdspartnere og helt nye relationer. Derfor er det nye innovationssamarbejde en kærkommen og nødvendig mulighed for samarbejde om fremtidens sundhedstilbud i verdensklasse.

Thomas Larsen, Lægelig direktør ved Sygehus Lillebælt, supplerede med frisk nyt om hospitalsinnovation i verden. Og kollegerne i verden spørger, hvorfor vi ikke er længere i Danmark? I et land der har alle data tilgængelige. Vi er gode til videnskab, men ikke de hurtigste til innovation. De to ting skal vi smelte sammen. Derfor stilles sygehuset nu til rådighed, så viden kan deles på tværs.

Pica Ann Blackburn Andersen, Konstitueret leder af innovationshuset på Sygehus Lillebælt og Jørgen Andersen rundede talerækken af med at forklare, hvordan samarbejdet helt praktisk kommer til at fungere. Scale Up virksomhederne eller personalet hos Sygehus Lillebælt kan udfylde en enkelt side og lave en hurtig video. De bedste udvælges til at deltage i første pitchdag den 10. januar 2024. Der kan læses mere om detaljerne på www.dandybusinesspark.dk/sundhedsinnovation

Som kronen på værket orkestrerede Mia Wagner en paneldebat om fremtidens sundhedssektor med alle sine udfordringer, muligheder og skjulte snupletråde.

I panelet var veloplagte og kompetente deltagere:

Anja Lund, Christoffer Melson, Birgitte Vind, Thomas Larsen, Carsten Thinggard fra Autonomous Units og Mads Tang Dalsgaard fra Arcedi Biotech.

Scale Up virksomhederne beskrev udfordringerne med at få fat i de rette beslutningstagere og få et klart ja eller nej. Sygehuset understregede ønsket om samarbejde og åbenhed.

Klichéerne om at det private erhvervsliv generelt synes, at det offentlige arbejder for langsomt, blev luftet.

Et ønske om at innovation kommer på skoleskemaet ikke kun i folkeskolen, men også på eksempelvis de sundhedsfaglige uddannelser kom på bordet.

For mange gode ideer går tabt.

Hvorfor kan regionerne ikke bruge hinandens løsninger, hvorfor skal de teste alt af selv?

Et fælles ønske om åbenhed, plads til fejl og ressourcer og økonomi til begge dele.

Alle var heldigvis enige om, at vi kommer ingen vegne uden innovation og alle vil rigtig gerne innovation og ser et stort potentiale for Danmarks måske mest ambitiøse offentlige/private samarbejde mellem Sygehus Lillebælt og DANDY Business Park.

Herefter var det tid til netværk og en række udstillere stod klar med sundhedsløsninger i alle størrelser. Fra proteinholdig is til robotter og ai-løsninger.

Tak for en fantastisk start på et helt nyt kapitel for Sygehus Lillebælt, DANDY Business Park og vores alles sundhedssektor.