Kikkenborg Food drømmer om at jordskokken skal fremme sundhed og dansk eksport

Det var en tilfældig smagsoplevelse for 25 år siden, der førte til, at landmanden Johannes Lomholt fik øjnene op for jordskokkens potentiale. Næsten samtidig udkom en artikel i “Grøn Viden” fra Forskningscenter Aarslev, som uddybede jordskokkens ernæringsmæssige og helbredsmæssige fordele. Dette satte gang i Johannes’ tanker om at starte en virksomhed med jordskokken i centrum og disse tilfældige begivenheder blev grundstenen for virksomheden, Kikkenborg Food.

Jordskokkens helbredsmæssige potentiale
Det er ikke kun den delikate smag, der gør jordskokken attraktiv; det er dens helbredsmæssige fordele, der virkelig gør en forskel. Johannes uddyber:
– Jeg blev nysgerrig, da jeg læste om jordskokkens funktioner kropsmæssigt. Forskningen viser, at de ikke alene er nærende, men også kan have en positiv indvirkning på blodsukker og kolesteroltal. Derudover har de et meget højt kostfiberindhold, som gavner tarmsundheden.
Dette helbredspotentiale er noget, Johannes brænder for at formidle og udnytte.

Den skrællefrie jordskok
Da Johannes havde dyrket den første portion jordskokker opfandt han konceptet ”den skrællefrie jordskok”, som han puttede i poser af 500 gram. Konceptet løser et grundlæggende problem i køkkenet: tiden det tager at tilberede jordskokker.
– Vi ville fastholde næringsstoffernes rigdom i skrællen og samtidig tilbyde kunderne et let og tilgængeligt produkt. At spise jordskok hver dag, skal være lige så nemt som at klø sig i panden, forklarer Johannes.
 

Året rundt med jordskokker
For Johannes er innovation nøglen til at omdanne jordskokken fra en sæsonbetonet grøntsag til en helårsdelikatesse. Han fortæller, at idéerne ofte spirer, når han udforsker supermarkedernes hylder eller reflekterer over kundernes tilbagemeldinger.
Han er drevet af en vision om at skabe produkter, der kan nydes året rundt. Dette har ført til udviklingen af tørrede jordskokprodukter som chips, mel og strimler. Disse produkter kan anvendes som ingrediens i bl.a. risotto, supper, pesto, kager og brød m.m. De tørrede produkter fra Kikkenborg Food har bevaret den lidt søde og nøddeagtige smag, som også kendetegner den rå jordskok.

Det meget høje indhold af kostfibre og vitaminer er også på samme niveau, som hos den rå jordskok. Fordelen ved det tørrede jordskokprodukt er, at den kan nydes og spises året rundt. Jordskokken dyrkes af et par danske landmænd, som leverer de typer jordskokker Kikkenborg Food anvender i deres produktion. Hele processen med at vaske og rengøre foregår på virksomhedens eget produktionssted. Selve tørre-processen foregår hos en samarbejdspartner her i Danmark.

– Igennem Gyda Bay fra Innovation Hub FOOD fik vi at vide, at en dansk champignonproducent havde købt en ovn til at tørre svampe. Ovnen har overkapacitet, og så har vi lejet os ind der. Jeg håber, at vi en dag bliver så store, at de ikke har kapacitet til at tage os ind. Og at vi får vores egen produktion. Mit ønske er, at vi bliver en ingrediensvirksomhed, som producerer danske smagfulde tørrede jordskokprodukter til hele verdens fødevareindustri, fortæller Johannes.

Food Innovation House som springbræt
I februar i år tog Kikkenborg Food et strategisk skridt ved at blive partner i Food Innovation House i DANDY Business Park. Et skridt der åbnede nye døre for virksomheden. At blive en del af det fødevarefællesskab har været afgørende for Kikkenborg.  
– Det har givet os et netværk og ressourcer til at udvikle og afprøve nye produkter, samt faciliteter til at holde innovationsdage og møder med potentielle partnere. Med hjælp fra Gyda Bay, har vi fået assistance til navigere i branchen og finde de rette samarbejdspartnere, siger Johannes.

Drømmer om at fremme sundhed og dansk eksport
Johannes’ vision for Kikkenborg er ambitiøs. Han drømmer ikke kun om at gøre Kikkenborg Food til en fuldtidsbeskæftigelse, men også om at skabe arbejdspladser og understøtte lokalsamfundet i Nørup, hvor det hele startede. Hans engagement i at bruge jordskokken som en bæredygtig ressource viser et dybt ønske om at bidrage positivt til dansk landbrug og global sundhed. Med et stadigt fokus på produktudvikling og en utrættelig vilje til at innovere, står Kikkenborg Food på tærsklen til et gennembrud i 2024, klar til at forbedre sundhed og velvære gennem deres nærende produkter.

”Jeg har jo en plan om, at jordskokker kunne være et produkt, som kunne være god ting for dansk landbrug mht. at producere ingredienser. Ligesom vi har Andelskartoffelmels- centralerne. Altså så vi har et ben mere at stå på i vores landbrug. Kunne det her være noget, som vi var gode til i Danmark? At komme med endnu en råvare og få mange ingredienser og dermed produkter med forskellige egenskaber ud af en super god råvare. Det danske klima er godt til at dyrke jordskokker”.

Info om jordskokken

Jordskokker indeholder bl.a. inulin, som er en opløselig fiber der har en hel række sundhedsmæssige fordele. Herunder stabilisering af blodsukker, vægtstyring og fordøjelsen. En god fordøjelse er afgørende for en god sundhed – 70 % af immunforsvaret kommer fra en god fordøjelse.