Food Innovation House sætter aftryk på Danmarkskortet

I slutningen af 2021 indgik Food Innovation House et samarbejde med den nationale fødevareklynge Food & Bio Cluster Denmark. Med fokus på viden, innovation og matchmaking er de første projekter søsat.

Food Innovation House er udvalgt som hub for den nye nationale fødevareklynge. En flot anerkendelse, som er helt i tråd med husets manifest om at hjælpe fødevare- virksomheder med at kommercialisere og optimere nye og eksisterende produkter og koncepter.

Fødevarelandskabet kommer med det nye samarbejde til at hænge bedre sammen, ved at Food & Bio Cluster er til stede i Food Innovation House og er med til at skabe et endnu større netværk, flere arrangementer og mere viden, vi kan servicere fødevarevirksomhederne med. Og mange gange er viden det første skridt i innovationsprocessen, siger Gyda Bay.

Viden er ofte katalysator

Matchmaking er en del af hverdagen i Food Innovation House og vigtig i rollen som hub. Her gør nærheden til fødevare- og produktionsvirksomheder i Trekantområdet en forskel. Men den tætte relation med videninstitutioner som Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Kolding Designskole, der er skabt efter flere års samarbejde, kommer nu også Food & Bio Cluster Denmark til gavn. Omvendt kan Food Innovation House nu trække på klyngens kompetencer og netværk, der omfatter alle danske universiteter og en lang række danske og udenlandske videninstitutioner.

– Jeg ser det som en vigtig opgave for Food Innovation House at bidrage til, at virksomhederne udnytter meget mere af den viden og forskning, der er på fødevareområdet. I de 20 år, jeg har arbejdet med iværksætteri, er der sket en udvikling på hele vidensområdet. De sidste 10 år har virksomhederne fået større og større ønske om at få praktisk viden til udvikling af nye produkter, specielt inden for plantebaserede fødevarer, siger Gyda Bay.

Med udtalelsen taler Gyda Bay ind i behovet for økonomiske midler til fødevareinnovation. En opgave, som Food Innovation House hjælper virksomheder med. Eksempelvis har de søgt midler hjem for 6,4 millioner kroner fra Industriens Fond til en accelerator, som skal hjælpe små plantebaserede virksomheder med at komme hurtigt på markedet.

Større konkurrenceevne på det plantebaserede

Food Innovation House arbejder allerede sammen med Food & Bio Cluster Denmark i projektet SMV Food Innovation, og her er der interessante fremtidsperspektiver. Smag udviklet fra grannåle, en fermenteret plantebaseret bøf og et shot med sundhedsfremmende egenskaber er i fokus i tre af projekterne.

Bælgfrugten, som nu indgår i Fødevarestyrelsens kostråd, er omdrejningspunkt i et nyt projekt, hvor virksomheder undersøger muligheden for at udnytte det biprodukt, der kommer, når man presser udblødte bælgfrugter. Et biprodukt, som indeholder proteiner, man kan tilsætte nye produkter som fx planteyoghurt.

– Plantebaserede fødevarer giver så meget mening, fordi der er gevinster både i forhold til klima, sundhed og økonomi. Og så er det nødvendigt konkurrencemæssigt, for mange lande er længere fremme end Danmark. Så der er brug for, at vi støtter op om virksomheder, der vil gå den grønne vej, lyder det fra Gyda.

Fra bælgfrugter til blockchain

Både i Food & Bio Cluster Denmark og Food Innovation House er plantebaserede fødevarer men også digitalisering noget af det, man har fokus på. I et fælles projekt arbejder man fx sammen om, hvordan udvikling af blockchain løsninger kan sikre stabile kølekæder i fødevareproduktioner.

– Innovation er en del af vores dna, og i vores Live Labs med udviklingskøkken, udviklingsbageri, fotostudie og demosupermarked har vi de bedste rammer for udvikling af nye fødevarer.

Og vi skal bidrage til, at vi i Danmark kan udvikle flere velsmagende, bæredygtige og sunde fødevarer, der er konkurrencedygtige og derfor bidrager vækst, slutter Gyda Bay.


Vil du vide mere? Så kig ind hos Innovation Hub FOOD.